Innovatievoorstel Werkgroep 2:
Bij ons rees de vraag, als Linux gratis is, en het is overal voor toepasbaar, waarom stappen we dan niet met zijn allen nu gelijk over op Linux, en laten Windows voor wat het is?
Na wat onderzoek op het web kwamen we tot de volgende conclusies:
- Er wordt heel hard gewerkt aan een goede Desktop versie van Linux. Verschillende bedrijven en groeperingen zijn bezig met het maken van een concurrent voor windows. Echter, dat is misschien ook gelijk het probleem: Er zijn zoveel verschillende distributies, dat het moeilijk is om te kiezen. Wat wel speciaal is aan de verschillende distributies is dat ze allemaal een aparte kijk hebben op hoe een OS moet werken, en daarom ook best creatieve aspecten aan hun OS toevoegen. Creativiteit staat dus hoog in het vaandel, ook in het programmeren.
Toch werkt deze diversiteit niet per se in het voordeel van Linux wanneer we op zoek zijn naar een goede concurrent voor Linux. Het is moeilijk om te kiezen voor de gemiddelde consument. Veel linux gebruikers zullen daar snel op zeggen, maar zo moeilijk is het toch niet, je doet gewoon dit, en dit en dit en dit.... Maar goed de gemiddelde consument is dan de weg dus al kwijt.
Hieruit volgen dus al twee voorwaarden die nodig zijn voor het succes van een mogelijke linux tegenhanger van windows:
- Het moet heel makkelijk te instaleren en te gebruiken zijn.
- Het moet qua gebruiksgemak net zo makkelijk of indien mogelijk nog simpeler te gebruiken zijn dan Windows (of Mac OS natuurlijk ook).
Om dit te bereiken, zal er toch een soort van standaardisering moeten plaatsvinden.
Wij hadden als innovatievoorstel, om een groepering of organisatie in het leven te roepen die een bepaalde lijn uitzet om tot deze ideale versie van linux te komen.
Standaardisering? Maar als je in Google intikt standardisation Linux dan krijg je al links met bedrijven die daar mee bezig zijn. En inderdaad, verschillende bedrijven, niet Eén bedrijf. Er is een sterke leidende macht nodig, die contacten kan leggen met de grote spelers op het gebied van Servers en de Desktop markt. Daarnaast moet deze organisatie de creativiteit en de snelheid waarmee voor Linux doorgaans stable releases worden vrijgegeven niet vertragen.
Een laatste belangrijk punt, misschien wel een van de belangrijkste:
De Game Industrie:
Een van de belangrijkste reden voor een groot deel van de windows gebruikers is dat de spellen van windows niet onder linux gedraaid kunnen worden. En als men eens bedenkt hoe groot de game industrie is (inmiddels gaat er meer geld in om dan in de film industrie), hoeveel jongeren spellen spelen onder windows, dan kan men wel voorstellen dat dit een belangrijke knelpunt is voor de distributie van linux onder gamers. In feite moet er dus support komen vanuit de game industrie en de videokaarten makers om spellen zowel onder windows als linux te draaien. Ook hier wordt aan gewerkt, maar slechts een handvol spellen kan gespeeld worden op linux. De belangrijkste voorwaarde voor het spelen van spellen onder Windows is een applicatie genaamd Direct X, van microsoft zelf. Linux heeft een compatibele en gelijkwaardige applicatie nodig om deze windows spellen te kunnen spelen. Dit is echter moeilijk voor elkaar te krijgen omdat Microsoft deze code nooit zomaar zal vrijgeven. Misschien is dat laatste wel de belangrijkste stap die gemaakt moet worden.
Nog even in de herhaling:
Wat nodig is een centralisering van het ontwikkelen van een specifieke linux os of verscheidene linux applicaties om zo te komen tot een concurrent voor microsoft: pc-gebuikers moeten meer keuzes hebben. Hierbij is het belangrijk dat ook de leek (misschien liever: juist de leek) deze keuze heeft (dus niet alleen de mensen die zich nu al intensief met linux en de ontwikkeling ervan bezighouden, die hebben de ingang al). Belangrijk is dus de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het os.
Om dit te bereiken moet er een centrale organisatie komen die de ontwikkeling coördineert en financieel ondersteunt (veel linux-programmeurs werken in hun vrije tijd aan linux, en er zijn een groot aantal bedrijven bezig met Open Source). Alle bestaande organisatie die linux nu proberen te standaardiseren moeten hiermee in overleg gaan. Het is hierbij ook belangrijk dat het open source karakter van linux behouden blijft. We gaan hiermee misschien wel een beetje in de richting van stallman's fsf (free software federation). De organisatie moet ook een soort verzamelplaats zijn voor linuxprogrammeurs die mee willen werken. Het is open source, dus iedereen die wil en kan moet mee kunnen werken. De organisatie is er slechts om het ontwikkelen van de verschillende componenten te coördineren en in goede banen te leiden, de programmeurs met elkaar in contact te brengen etc.
Belangrijkste voorwaarde voor deelname: de geschreven software moet zijn open source karakter behouden. Een concept als stallman's copyleft kan dit waarborgen.
Aangezien veel games niet compatibel zijn met linux moet er zeker een linuxbroertje van Directx etc. komen: zodra games compatibel zijn met linux is de kans groot dat veel (jonge?) mensen de overstap naar linux zullen maken. Goed contact met de game-industrie is hierbij raadzaam, misschien kunnen zij hierin ook een bijdrage leveren (open source blijft een voorwaarde). Ook contact met hardware-fabrikanten (videokaarten en dergelijke) is raadzaam.
Tot zover ons voorstel.
Rutger Bruil, Thijs Remmers, Simon Deconinck.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home